In Sight

Nordic Veteran Championship Pistol Shooting 2013

I Siktet

To The Right Jan Dovolil, Denmark and to the left Bengt Jansson Sweden

Under Nordiska mästerskapen på Gävle Pistolskytteklubbs banor fick Gävle besök av väldigt många erfarna och duktiga skyttar. Stämningen under mästerskapen var på topp och alla verkade på gott humör. Ett väldigt bra tillfälle att prata lite extra med några av skyttarna som var på besök. Poänglistorna kollades och många, väldigt många verkade intressanta. I samråd med de erfarna skyttarna inom Gävle pistolskytteklubbs egna stall landade siktet till slut på två personer. Jan dovolil från Viborg i Danmark och Bengt Jansson från Falun i Sverige. Jan Dovolil har tidigare ställt upp i Nordiska veteranmästerskapen 7 gånger och var Dansk mästare i standardpistol 2001. Jan tog även guld i standardpistol med 576 poäng under Danska riksmästerskapen på 1980-talet. I år var det första gången som Bengt ställde upp i Nordiska veteranmästerskapen. Bengt var väldigt aktiv under 1980/90-talet och har vunnit 2 SM-guld i snabbpistol, 1984 och 1986. Han blev även Nordisk mästare i handikappskytte, fripistol och sportpistol 1998. De här båda skyttarna är inte bara erfarna och duktiga, de är dessutom genuint väldigt trevliga och efter skjutningarna på söndag satt vi oss ner och pratade lite om Nordiska Veteranmästerskapen 2013.

 

Intryck av NVM 2013

 

Jan – Helt otroligt. Allting fungerade. Bra människor och fantastisk god kamratskap.

Bengt – Instämmer helt med Jan.

Jan – De Förväntningar jag hade uppfylldes. Det var förstås att göra sitt bästa och hoppas på det skulle gå bra.

Bengt – De förväntningar jag hade var att skjuta bra. Men det är även viktigt att ha kul och att känna att man gjort sitt bästa. Det uppfylldes nästan, jag saknade tre 3 poäng på grov.

 

 

Favoritgren

 

Jan – Roligast att tävla i är Standard pistol.

Bengt – Standard men även grov. Bengt pausar en sväng.. –Faktiskt tycker jag om alla grenar lika mycket och kan egentligen inte säga vilken som är roligast. Jag har ju skjutit det mesta under åren.

 

 

Förberedelse

 

Jan – Ingen speciellt faktiskt. Jag har ju skjutit rätt mycket genom åren.

Bengt – Jag har inte heller förberett mig speciellt heller förutom att jag laddade krut igår. Vi har en rätt aktiv förening i Falun och vi skjuter 2-3 gånger i veckan så jag får rätt mycket träning och behöver inte träna speciellt inför tävling.

 

 

Familj

 

Jan - Jag är gift. Som många andra träffade jag frugan på skjutbanan. Tyvärr har hon slutat skjuta nu på grund av dålig arm.

Bengt - Fru och två barn, en kille och en tjej. Alla skjuter, jag har en bror som också skjuter och även min brors partner skjuter. Kan säga att det är väldigt kul att ha en familj som är intresserad av skytte. Bengt pausar och fortsätter med ett litet skratt -den enda nackdelen är väl egentligen om man får stå som finansiär till all ammunition.

 

Råd till nya skyttar

 

Jan – Avtryck. Avtryck är väldigt viktigt så träna mycket.

Bengt – Håller med Jan, avtryck är väldigt viktigt.

Jan – Man ska inte bara skjuta, det är även viktigt att träna med det som är svårt och med det som man har problem med.

Bengt – Det är också viktigt att ha kul. Är det föräldrarna som vill att man ska skjuta finns det en risk att det känns som tvång och det ska inte kännas som tvång att skjuta. När jag ska skjuta med min familj brukar jag säga till dom att vi ska ha roligast på banan, det ska kännas kul att skjuta.

 

Närmaste framtidsplan

 

Jan – DM

Bengt – SM.

 

 

 

Jan Dovolil

Ålder: 66 år

Bor: Viborg Danmark.

Familj: fru

Urval av meriter:

Guld standardpistol Danska riksmästerskapen under 1980-talet.

Dansk mästare Standardpistol 2001 (576 poäng).

Guld Standardpistol Nordiska veteranmästerskapen 2013. (Klass H65, 554 poäng)

Guld Sportpistol Nordiska veteranmästerskapen 2013. (Klass H65, 567 poäng)

Guld Grovpistol Nordiska veteranmästerskapen 2013. (Klass H65, 561 poäng)

 

Bengt Jansson

Ålder: 60 år

Bor: Falun, Sverige.

Familj: Fru, två barn.

Urval av meriter:

SM-guld 1984.

SM-guld 1986

Nordisk mästare handikappskytte Fripistol 98.

Nordisk mästare handikappskytte Sportpistol 98.

Nordisk mästare Standardpistol, Nordiska veteranmästerskapen 2013. (Klass H55, 554 Poäng)

 

 

Christian forslind 2013

Copyright © All Rights Reserved